Kotimainen käsintehty luonnon hiomakivi. Kivissä saattaa olla eroja mm. käsin hionnasta johtuen. Perus hiomakivi veitsien, puukkojen, juustohöylien, kuorimaveitsien teroitukseen.
Teroitus hiomakivellä
Näin minä teroitan:
1. Kostuta kivi vedellä
2. Terän molemmat puolet hiotaan pyörivällä liikkeellä teräkulman suuntaisesti. Tylsempi veitsi vaatii voimakkaamman käsittelyn Kiven päälle muodostuva massa edesauttaa viimeistely hiomista, kovemmissa ja tylsemmissä terissä käytetään runsaammin vettä.
3. Hio lopuksi yhdensuuntaisesti molemmilta sivuilta hivenen jyrkemmässä kulmassa, kun terää teroitettaessa. (Ikään kuin vuolisit terästä lastua). Muista käyttää kiveä usein, jolloin terä ei pääse tylsäksi.
Taloussaksia teroitettaessa on muistettava, että hionta tehdään yhdensuuntaisin työnnöin teräkulman suuntaisesti saksen kärjestä haaroihin. Vain leikkaavapinta hiotaan, älä hio saksien tasaista sivua.
Juustohöylän saat teräväksi käyttämällä kiven kapeaa kärkeä. Hiotaan juustohöylän yläpuolelta edestakaisin sivusuunnassa ”hinkuttamalla”
Kivi toimii mm. kynsiviilana, koukun teroituskivenä, erilaisien talttojen, viikatteiden ja sirppien teroituksessa. Käytä kiven erilaisia kulmia hyväksesi.
Tämä ”Viisastenkivi” ennaltaehkäisee tehokkaasti tylsyyttä ja pitää terässä.